fbpx

Vallisaari

Varaa tiimillesi veneretki Vallisaareen omalla charter-veneellä.

Vallisaaressa on jälleen Helsinki Biennaali 2023

Nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaali tuo Vallisaareen taideteoksia jälleen kesällä 2023. Toista kertaa järjestettävä biennaali on nimeltään Uusia suuntia. Näyttely avautuu 12. kesäkuuta.

Vallisaari on Helsingin takapiha

Vallisaari on paikka, josta löytyy kaikille sopivaa tekemistä ja nähtävää. Kesällä 2023 järjestetään toista kertaa Helsinki Biennaali. Tämä näyttely yhdistettynä  Aleksanterinpatterin  näköalatasanteelta avautuviin maisemiin ovat taatusti ikimuistoiset! Veneretki Vallisaareen tarjoaakin reissuillemme sopivan taukopaikan.  

Ikimuistoinen reissu veneretki Vallisaari

VALLISAARI-KUVAGALLERIA

Vallisaaren historia ja nähtävyydet

Vallisaaren historia

Yleisölle vasta avautuneen neitseellisen Vallisaaren historia on sotien, kulkutautien, veren ja ruudinkäryn tahrima. Keskiajalla merenkulkijat hakivat juomavetensä saaren monista lammista. Luotsit siirtyivät saarelle Santahaminasta majoittuen vaatimattomiin  puurakennuksiin.

 

 

Viaporin linnoituksen perustaminen muutti saaren luontoa, sillä sen metsät kaadettiin linnoituksen polttopuiksi ja karja laidunsi saaren niityillä.

 

 

Saarella on ollut historian aikana merkittävä rooli vihollisten hyökkäyksiä vastaan. Krimin sodan aikoihin 1885 saarten väliin ankkuroitu sota-alus Rossija joutui englantilais-ranskalaisen laivaston armottoman tykkitulen kohteeksi. Tämän seurauksena saarelle alettiin rakentamaan merelle ampuvia tykkipattereita, joista kuuluisin on Aleksanterin tykkipatteri.

 

Venäläisten poistuessa saarelta 1918 suomalaiset ottivat saaren varikko-ja varastosaarekseen, jossa varastoitiin tykistön sekä laivaston ammuksia ja miinoja. Vuonna 1937 saarella tapahtui tuhoisa räjähdys. Kaksitoista varikon työntekijää menehtyi. Saari autioitui hetkeksi. Toisen maailmansodan jälkeen saari asutettiin uudellaan. Asukkaita oli 1960-luvulla yli 200. Saarella oli muun muassa koulu ja kauppa.

Vallisaaren nähtävyydet

Vallisaaren linnoitukset

Vallisaari on ollut sotilaskäytössä koko sen historian ajan. Tiettävästi ensimmäiset linnoitukset rakennettiin saarelle 1600-luvun alkupuolella. Saaressa kannattaakin tutustua mielenkiintoisiin vanhoihin tykkipattereihin, ruutikellareihin ja suojeltuihin historiallisiin rakennuksiin.

Vallisaaren Aleksanterinpatteri (7)

Saarta kutsuttiin 1800-luvulla Aleksanterin saareksi venäläisen tsaari Aleksanteri II mukaan. Patteria kiertää n. kilometrin pituinen opastettu kierros. Patterin päälle on myöhemmin rakennettu näköalatasanne, josta on huikeat näkymät merelle ja Helsingin keskustaan päin.
Ikimuistoinen reissu Helsingin saaristo Vallisaari Aleksanterinpatteri

Vallisaaren luotsitalo (1)

Vallisaarta ovat asuttaneet aikoinaan sotilaat ja laivoja ohjanneet luotsit. Luotsit asuivat saarella 1700-luvulta alkaen, aluksi luotsimökeissä ja myöhemmin vuonna 1878 valmistuneessa Luotsitalossa. Vallisaaren Luotsitalo on hyvin säilynyt nähtävyys ja osa saaren värikästä asutushistoriaa. Vallisaaressa on enimmillään asunut noin 300 henkeä 1950-luvulla.

Vallisaaren synkkä kuolemanlaakso (9)

Vuonna 1937 saarella tapahtui tuhoisa räjähdys. Kaksitoista varikon työntekijää menehtyi. Tarkkaa syytää räjähdykselle ei ole tiedossa, mutta tämän seurauksena saari autioitui hetkellisesti. Toisen maailmansodan jälkeen saari asutettiin uudellaan.

Kuninkaan saari (11)

Satamasta lähtee reitti saarelle, jossa pääsee tutustumaan Kuninkaansaaren tykkipattereihin. Kuninkaansaaren merkityn reitin varrella sijaitsee myös upseeritalo, jonka pihapiirin betonisessa bunkkerisaunassa saarella asunut puolustusvoimien henkilökunta perheineen on löylytellyt jo 1940-luvun alkupuolella.

Vallisaaren ravintolat ja kahvilat

Iisi Bistro

Tämä kotoisa bistro sijaitsee Torpedonlahdella, vierasvenesataman läheisyydessä. Lohikeiton kerrotaan olevan saariston paras.

Ikimuistoinen reissu Helsingin saaristo Vallisaari Iisi Bistro

Cafe Iisi

Tämä kahvila sijaitsee Luotsipihan puolella mäen päällä ja mainostaa omaavansa päheimmän maiseman ja isoimman terassin. Tämä väite pitää testata!

Ikimuistoinen reissu Helsingin saaristo Vallisaari Cafe iisi

Jäätelökahvila Paja

tarjoaa saaren parhaan pakattujen- ja irtojäätelöiden valikoiman. Tarjolla Pajan omia lähituotettuja artesaanijäätelöitä, Lauttasaaressa paahdettua luomukahvia, luomuvirvokkeita sekä kahvilatuotteita. Pajan omat pienpanimo-oluet vievät kielen mennessään ja lisäksi Pajalla on tasokas viinivalikoima. Pajalta saa pientä suolaista syötävää, sekä tietysti juuri  paistettuja muurinpohjalettuja hillolla ja kermavaahdolla

Ikimuistoinen reissu Helsingin saaristo Vallisaari Jäätelökahvila Paja

Satamakahvila Vallisaari

Tämä merellinen keidas sataman välittömässä läheisyydessä tarjoaa hetkellisen helpotuksen pikkunälkään tai isoon janoon. Maistuisiko kenties Hot Sea Dog kylmän huurteisen juoman kyydittämänä tai tuoreet munkkikahvit vastajauhetuista pavuista?
Ikimuistoinen reissu Helsingin saaristo Vallisaari satamakahvila

Tutustu Suomenlahden muihin kohteisiin!

Tutustu aluksiin

Tutustu miehistöön!

Jukka

Muistopäällikkö

Jukka Nikkilä

Aloitti purjehduksen 6 -vuotiaana. Järjestänyt ensimmäiset ikimuistoiset reissut 80-luvulla Åreen. Vastaa yrityksen liiketoiminnasta.

Make

Merikarhu

Markku Lehtinen

Kiertänyt maailman meriä monella eri veneellä ja vuosikymmenellä. Tarinoita näistä ikimuistoisista matkoista riittää useammalle päivälle.

Jenny

Deckhand

Jenny Österman

Jenny on tiimimme iloinen moniosaaja. Hän purjehtii myös kilpaa eri venetyypeillä kotimaisissa ja kansainvälisissä kisoissa. Kieltitaito: Suomi, Ruotsi ja Englanti.

Milla

Kippari, deckhand, hostess

Milla Mäkelä

Nuoresta iästä huolimatta Millalle on kertynyt kokemusta kipparoinnista esim. Kroatian Yacht Weekillä. Milla tulee hyvin toimeen kaikkien kanssa ja kommunikointi sujuu monella eri kielellä.

Juha

Merikarhu

Juha Valtanen

Juha on tiimin kokenein purjehtia. Osallistunut mm.olympilaisiin Tornado-luokassa ja ylittänyt Atlannin monesti.

Yhteystiedot

Kerro meille toiveistasi!

Ikimuistoinen Reissu

Jukka Nikkilä

Muistopäällikkö

Mob: +358405208080

E-mail: jukka@ikimuistoinen.fi