fbpx

Suomenlinna

Toteuta asiakkaillesi ikimuistoinen veneretki Suomenlinnaan omalla aluksella.

Suomenlinna on takuuvarma valinta!

Jos pitäisi valita yksi paikka, minne vieraasi kannattaisi viedä, niin se on Suomenlinna. Saaren historia, tunnelma ja nähtävyydet ovat asioita, jotka jaksavat aina yllättää positiivisesti.   

Suomenlinna

Suomenlinna, joka tunnetaan myös nimellä Viapori, on suosittu käyntikohde. Suokissa on lukuisia nähtävyyksiä ja monipuolisia palveluita, kuten opastettuja kierroksia, ravintoloita, kahviloita, museoita ja taidenäyttelyitä. Veneemme rantautuvat vierasvenesatamaan, josta on lyhyt matka eri nähtävyyksille. Halutessasi voit pitää saaressa kokousta ja veneemme odottavat tiimiäsi satamassa valmiina päivän kevennykselle.

Ikimuistoinen reissu veneretki Suomenlinna Cafe Piper

SUOMENLINNA-KUVAGALLERIA

Suomenlinnan historia ja nähtävyydet

Suomenlinnan historia

Suomenlinna – yli 260 vuotta Helsingin edustalla

Suomenlinnaa alettiin rakentaa vuonna 1748, kun Ruotsin kuningas Fredrik I antoi käskyn rakentaa linnoitus Suomenlahden suulle. Linnoituksen tarkoituksena oli suojella Ruotsin valtakunnan itärajaa Venäjän uhkaa vastaan. Suomenlinna rakennettiin vanhojen saarien päälle, jotka yhdistettiin toisiinsa täyttämällä meri maalla.

 

Linnoituksen suunnittelusta vastasi ruotsalainen kenraali Augustin Ehrensvärd. Hän suunnitteli Suomenlinnan vahvaksi ja monipuoliseksi linnoitukseksi, joka voisi kestää pitkään piirityksen. Suomenlinnaan rakennettiin useita linnoituselementtejä, kuten bastioneja, muureja ja torneja, jotka toimivat suojana vihollisilta. 

 

Suomenlinna oli valmis vuonna 1750, mutta sitä jatkettiin ja laajennettiin vielä useiden vuosikymmenien ajan. Suomenlinna oli osa Ruotsin puolustuslinjaa, joka ulottui Pohjanlahdelta Itämeren yli Suomenlahdelle. Suomenlinna oli tärkeä linnoitus Ruotsin ja Venäjän välisissä sodissa, ja se kesti useita piirityksiä. Vuonna 1808–1809 Suomenlinnaa piiritti Venäjän armeija, ja se joutui lopulta antautumaan. Venäjä valloitti Suomen, ja Suomenlinna siirtyi Venäjän armeijan käyttöön.

 

Venäjän aikana Suomenlinnaa kehitettiin edelleen sotilastukikohdaksi, ja siellä asui venäläisiä sotilaita aina vuoteen 1918 asti. Vuonna 1917 Suomi itsenäistyi Venäjän vallankumouksen myötä, ja Suomenlinna siirtyi Suomen hallintaan. Suomen itsenäistyminen ja sisällissota vaikuttivat myös Suomenlinnan kohtaloon. Sisällissodan jälkeen Suomenlinna siirtyi taas rauhanajan käyttöön, ja siellä aloitettiin erilaisia korjaus- ja restaurointitöitä.

 

Toisen maailmansodan aikana Suomenlinna oli taas tärkeä sotilaskohde, ja siellä toimi Suomen merivoimien esikunta. Suomenlinnassa oli myös sotavankileirejä, joissa pidettiin muun muassa Neuvostoliiton sotavankeja. Sodan jälkeen Suomenlinna palautui jälleen rauhanajan käyttöön, ja siellä aloitettiin mittava restaurointiprojekti, jonka tavoitteena oli palauttaa linnoitus sen entiseen loistoonsa.

Suomenlinnan nähtävyydet ja ravintolat

Veneretki Suomenlinna kartta

Kuninkaanportti

Suuri Linnanpiha

Suomenlinnan kirkko

Vesikko

Vierasvenesatama

Cafe Bar Valimo

Kuninkaanportti (32)

Kuninkaanportti on Suomenlinnan eteläkärjessä, Kustaanmiekan salmen rannalla sijaitseva portti Suomenlinnaan. Se oli alkuaan Suomenlinnan linnakkeen ensisijainen sisäänkäynti, ja sitä pidetään yleisesti Suomenlinnan tunnuksena. Sen kuva oli vuosina 1986–2002 myös tuhannen markan setelissä.

veneretki Suomenlinna Kuninkaanportti

 

Suuri Linnanpiha (29)

Suuri linnanpiha Susisaaressa ympäröivine rakennuksineen on linnoituksen vanha hallinnollinen keskus. Keskellä aukiota on Augustin Ehrensvärdin hauta, jonka hautaholvin päätekiven Kustaa III muurasi itse 5. heinäkuuta 1783. Osa aukiota ympäröineistä rakennuksista tuhoutui Krimin sodan tykistötulituksissa, mutta jäljelle jäi muun muassa komendantin talo, jossa on nykyisin Ehrensvärd-museo.

Veneretki Suomenlinna suuri linnanpiha

 

Suomenlinnan kirkko (20)

Kirkko sijaitsee Isossa Mustasaaressa. Se rakennettiin 1850–1854 ortodoksiseen tyyliin sipulitorneineen, mutta muutettiin 1920-luvulla nykyiseen luterilaiseen asuunsa. Kirkon tornissa on majakka, joka vilkuttaa neljää lyhyttä välkähdystä, joka on Morse-aakkosina H kuten Helsinki.
 

Vesikko (5)

Museosukellusvene Vesikko on sijoitettu Susisaaren kaakkoiskärkeen. Vesikko valmistui vuonna 1933 ja palveli Suomen merivoimissa talvi- ja jatkosodan aikana.
Tee veneretki Suomenlinnaan tutustumaan Vesikko sukellusveneeseen

Vierasvenesatama ja Cafe Bar Valimo (12)

Telakka-alueen reunalla Susisaaressa sijaitseva Suomenlinnan vierassatama on suosittu pysähtymis- ja yöpymis­paikka. Vierassatama palvelee veneilijöitä vapusta syyskuun loppuu. Cafe Bar Valimo sijaitsee Suomenlinnan kuivatelakalla. Rakennus on vanha, entinen ammusvalimo, jonka holvikaarisaleissa on kesäisin miellyttävän viileää ja syksyisin suojaisaa lämmittävän takkatulen ääressä.
 

Kahvila Piper

Historiallinen kahvila Suomenlinnan parhaalla näköalalla. Ehrensvärd-seura teki vuonna 1921 aloitteen kahvilatoiminnan aloittamisesta Suomenlinnassa ja seuralle annettiin oikeus rakentaa ”ravintolahuoneisto” Piperin puistoon. Vanhoille perustuksille rakennettiin nykyinen, A.W. Ranckenin piirtämä kahvilarakennus.
Veneretki Suomenlinna kahvila Piper
 

Tutustu Helsingin muihin reissukohteisiin!

Tutustu aluksiin!

Tutustu käytössämme oleviin aluksiin. Ammattilaisemme rakentavat tarpeidenne pohjalta teille sopivimman risteilykokonaisuuden.

Tutustu miehistöön!

Jukka

Muistopäällikkö

Jukka Nikkilä

Aloitti purjehduksen 6 -vuotiaana. Järjestänyt ensimmäiset ikimuistoiset reissut 80-luvulla Åreen. Vastaa yrityksen liiketoiminnasta.

Make

Merikarhu

Markku Lehtinen

Kiertänyt maailman meriä monella eri veneellä ja vuosikymmenellä. Tarinoita näistä ikimuistoisista matkoista riittää useammalle päivälle.

Jenny

Deckhand

Jenny Österman

Jenny on tiimimme iloinen moniosaaja. Hän purjehtii myös kilpaa eri venetyypeillä kotimaisissa ja kansainvälisissä kisoissa. Kieltitaito: Suomi, Ruotsi ja Englanti.

Milla

Kippari, deckhand, hostess

Milla Mäkelä

Nuoresta iästä huolimatta Millalle on kertynyt kokemusta kipparoinnista esim. Kroatian Yacht Weekillä. Milla tulee hyvin toimeen kaikkien kanssa ja kommunikointi sujuu monella eri kielellä.

Juha

Merikarhu

Juha Valtanen

Juha on tiimin kokenein purjehtia. Osallistunut mm.olympilaisiin Tornado-luokassa ja ylittänyt Atlannin monesti.

Yhteystiedot

Kerro meille toiveistasi!

Ikimuistoinen Reissu

Jukka Nikkilä

Muistopäällikkö

Mob: +358405208080

E-mail: jukka@ikimuistoinen.fi