fbpx

Purjehtijan opas Palmizana

Palmizana on Dalmatian saariston tunnetuin ja myös suosituin purjehduskohde. Alueella

Palmizana on purjehtijan unelmakohde

Sisältö

Ikimuistoinen reissu purjehtijan opas Palmizana

Palmizana on viihtyisä, pieni asutus- ja turistikohde Kroatiassa, St. Clementin saarella, joka on osa Paklenin saaristoa. Palmizana on ehdoton ykkösvalinta Hvarin kiireisestä elämästä vetäytymiseen.

Palmizana on myös paikallinen nimi St. Clementin saarelle, jossa tämä kohde sijaitsee. Palmizanaa kutsutaan usein ”rosmariinisaareksi”, koska rosmariini kukkii useita kertoja vuodessa saaren jokaisella kukkulalla täyttäen ilman sen ihastuttavalla tuoksulla.

Paklenin saaret

Ikimuistoinen reissu purjehtijan opas Palmizana

Vaikka Pakleni-saaret muistuttavat taivasta, saaren nimellä on aivan eri merkitys. Kroatian kielellä saaren nimi on englanniksi käännettynä ”Hell´s island”. Nimi juontaa juurensa sanasta paklina, joka tässä yhteydessä viittaa mäntypihkaan, jota käytettiin aiemmin laivojen päällystämisessä, lempinimeltään ” black as hell ”

Veneilijät rakastavat erityisesti vierailua Jerolimin tai Marinkovacin saarilla. Jerolimin rannalla on kuuluisa naturistiranta, jossa on suihkuja ja ravintoloita. Toinen ylellinen naturistiranta sijaitsee Stipanskan lahdessa Marinkovacissa. Tämän lisäksi Stipanskan lahdella sijaitsee kuuluisa ”Carpe Diem” -klubi. Marinkovacin toisella puolella on Zdrilcan lahti, jossa on muutamia hiekkarantoja ja ravintoloita, jotka tarjoavat erinomaista dalmatialaista ruokaa.

 

Ikimuistoinen reissu purjehtijan opas Palmizana 8

St. Clementin saari on alueen suurin saari ja samalla Pakleni-saarten pääalue. Saaren suurimmat paikat ovat: Palmizana, Momica Polje ja Vlaka.
Vinkkinä, purjehtiessasi Pakleni-saarten läheisyydessä voit pysähtyä Marinkovacin ja Planikovacin saarten välissä olevissa ankkurointipaikoissa. Ne tarjoavat kattavan suojan suojaisalla säällä.

 

Veneen ankkurointipaikat St. Clementissä

Ikimuistoinen reissu purjehtijan opas Palmizana 2

Ensinnäkin voit ankkuroitua Vinogradisce-lahdessa. Sesonkiaikana tämä paikka on kuitenkin yleensä täynnä jahteja. Saaren toisella puolella, noin 2,4 mpk Hvarista, sijaitsee ACI Marina Palmizana.

ACI marina Palmizana on avoinna huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Venesatamassa on 211 laituripaikkaa, joista on saatavissa vettä ja sähköä. Varo pohjoisessa sisäänkäynnin edessä olevaa kiveä nimeltä Baba. Tämä kivi näkyy vain laskuveden aikana. Venesatamassa on ravintola, kahvila-baari, pieni ruokakauppa, lasten leikkipaikka sekä wc- ja suihkutilat, ja koko sataman kattava wifi-verkko. Jos suunnittelet risteilyä Palmizanaan kesäsesongin aikana, muista varata paikkasi etukäteen venesatamasta ACI-Marina-sovelluksen kautta. Toinen paikka, jossa voit ankkuroitua St. Clementin saarella, on Vlakan lahti.

 

Mitä Vlaka tarjoaa?

Ikimuistoinen reissu purjehtijan opas Vlaka

Vlakassa on viinitarhoja, roomalaisen kylpylän jäänteitä ja maagista mutaa, jota paikalliset käyttävät parantaakseen ihonsa. Vlakan rantaa kutsutaan Solineksi. Ankkurointi lahden itäosassa. Lahden pohjoisosassakin on muutama poiju. Roomalaiset uudisasukkaat käyttivät rantaa kylpylätarkoituksiin ja jäännökset ovat edelleen näkyvissä.

Paikallinen keittiö

Ikimuistoinen reissu purjehtijan opas paikallinen keittiö

Palmizana on epäilemättä yksi Kroatian parhaista paikoista nauttia todellisesta dalmatialaisesta ruuasta. Täällä nautit tuoreesta päivittäisestä saaliista lautasellasi. Lisäksi lukuisat paikalliset vihannespuutarhat toimittavat päivittäin vihanneksia Palmizanan lukuisiin ravintoloihin. Tässä on luettelo ravintoloista, joita voimme suositella:

 

Toto’s ravintola

Toto’sissa on puutarhamainen tunnelma. Nauti näkymästä lahdelle ja anna salvian, rosmariinin, laventelin, basilikan ja monien muiden kasvien tuoksujen nostattaa ruokahaluasi.

 

Meneghello’s Ravintola

Meneghello’s-ravintolassa on esillä upeita taideteoksia. Sekä Toton että Meneghellon toimintaa operoi tunnettu Meneghellon perhe.

 

Laganini Lounge -baari

Ikimuistoinen reissu purjehtijan opas Palmizana Jos haaveilet drinkeistä rannalla, muista käydä Laganini Lounge -baarissa, jossa musiikin äänet kietoutuvat aaltojen rauhoittavaan ääneen. Lounge on moderni, maalaismaisella tunnelmalla oleva baari. Voit kävellä baariin joko ACI Marinasta tai voit ankkuroitua lahdelle ilmaiseksi, jos aiot ruokailla tai juoda siellä. Baarin edustalla on lukuisia poijupaikkoja.

 

Pala paratiisia

Ikimuistoinen reissu purjehtijan opas kasvitieteellinen puutarhaHienon keittiönsä lisäksi Palmizana on kuuluisa myös kasvitieteellisistä puutarhoista. Menghellon perhe on alkanut istuttaa erilaisia eksoottisia lajeja ympäri maailmaa Palmizanaan, minkä seurauksena alueella on upea kasvitieteellinen puutarha. Tämän lisäksi Palmizanassa on paljon luonnonmukaisia polkuja, joita voit kuljeskella ympäriinsä täyttävän illallisen jälkeen niin kauan kuin haluat.

 

Rannat

Ikimuistoinen reissu purjehtijan opas Palmizana rannat

Palmizanan lahdella on kapea ranta, jossa on kansituoleja vuokrattavana. Merenpohja on valkoista hiekkaa ja se on suhteellisen matala. Suojaverkko suojelee rantaa, joten veneitä ei päästetä ranta-alueen läheisyyteen.

Jos Palmizanan päälahti ei ole tarpeeksi rauhallinen makuusi, on lyhyen matkan päässä muutama ”salainen” lahti. Esimerkiksi, aivan Palmizanan vieressä sijaitsee Pernan lahti. Se on erittäin hiljainen, asumaton paikka ilman kovaa musiikkia tai rantabaareja. Tämän lisäksi lahdella on Pakleni-saarten ainoa hiekkaranta.

Jos Vinogradisce-lahti ja Luka Soline ovat aivan liian täynnä, hyvä vaihtoehto voisi olla myös näiden naapurilahti, niin sanottu Store-Stone Beach, jonka merenpohja sopii mainiosti ankkurointiin.

 

Picture of Jukka Nikkilä

Jukka Nikkilä

Purjehdus on aina ollut tärkeä asia elämässäni. Sen myötä olen päässyt tutustumaan myös Kroatian upeisiin purjehduskohteisiin. Ensimmäinen ikimuistoinen reissuni Kroatiaan toteutui v.2004 ja olen siitä lähtien purjehtinut Kroatian vesillä joka vuosi.

Kesän 2024 parhaat reissut varataan nyt!

Varaa nyt kauttamme elämäsi ikimuistoisin purjehdusloma. Hyödynnä early-bird alennus 5-10% !

Lisää pullopostia Kroatiasta

YHTEYSTIEDOT

Kerro meille toiveistasi!

Ikimuistoinen Reissu

Jukka Nikkilä

Muistopäällikkö

Mob: +358 40 5208080

E-mail: jukka@ikimuistoinen.fi