fbpx

VIS on nautiskelijan paratiisisaari

Vis tarjoaa nautiskelijalle ainutlaatuisia tilaisuuksia uusille elämyksille upeissa maisemissa. Saarella

Vis on seikkailijan saari

Sisältö

Ikimuistoinen reissu Kroatian purjehduskaudet 5

Jugoslavian armeija piti Visin saaren vuosien varrella turistien osalta nk. tutkan alla. Kaukaisen sijaintinsa vuoksi saari toimi sotilastukikohtana ulkomaalaisten ulottuvilta vuoteen 1989 asti. Nyt kun matkailu on valtaamassa Kroatiaa, on Visistä tullut kohde erityisesti niille, jotka etsivät hiljaista purjehduskohdetta ja herkullista gastronomiaa.

Vis-saaren parhaat satamat ja ankkuripaikat

Visin satamat ovat yleensä aika täysiä ja ne sijaitsevat aivan saaren asutusten yhteydessä. Jos tämä on se, mitä olet hakemassa, Vis-saari on täydellinen kohde sinulle. Suosittelemme, että etsit laituri- tai poijupaikan Visin tai Komizan satamasta. Sesonkiaikana sinun on saavuttava sinne melko aikaisin iltapäivällä varmistaaksesi oman paikkasi veneelle.Ikimuistoinen reissu Kroatian purjehduskaudet 6

City Port of Vis on kaupungin satamassa sijaitseva venesatama, johon mahtuu jopa 100 venettä. Vanhan rannikkokaupungin ainutlaatuinen ilmapiiri, jossa on runsaasti ravintoloita ja baareja sataman, markkinoiden ja supermarkettien ympärillä, tarjoaa upeat puitteet saaresta nauttimiseen. Komizan satamaan mahtuu vain 30 venettä laituriin, sekä osalle veneistä paikka löytyy poijuissa. Voit myös löytää venepaikan Kut Harbor Marinasta.

Jos valitset ankkuroinnin Stoncicaan, Budikovac Veliin, Milnan tai Slatinen lahdelle, sinun on otettava huomioon sääolosuhteet.

Historialliset nähtävyydet Vis-saarella

Koillisrannikolla sijaitseva Visin kaupungissa sijaitsee saaren vanhin asutus. Voit löytää täältä kreikkalaisia aluksia, roomalaisia kylpyjä ja barokki-itävaltalaista arkkitehtuuria. Mielenkiintoista saattaa olla myös vierailu Titon luolan päämajassa Hum-vuoren puolivälissä. Sen lisäksi tärkeimmät historialliset nähtävyydet ovat Itävallan linnoituksen arkeologinen museo ja Fort George, joka on nimetty Visin englantilaisen komentajan George Duncan Robertsonin mukaan. Sisäterassilla on aukkoja tykeille ja kaikki seinät on varmistettu silmukkareillä. Tämä muistomerkin voi kokea parhaiten pyörällä, vaikkakin matka on enimmäkseen ylämäkeä. Kuitenkin, kun pääset sinne, näkymä on vaivan arvoinen.

Kut

Satama Kut. Ikimuistoinen reissu Kroatian purjehduskaudetJos vierailet Visin kaupungissa, kestää noin 20 minuuttia kävellä sataman ympäri Kutiin, joka on kylän vanhin ja kaunein osa. Venetsialaisten 1600-luvulla rakentamassa Kutissa on useita kalkkikivestä kujia ja niiden välissä olevia parvekkeellisia sisäpihoja. Kutissa sijaitsee myös St Cyprianin kirkko, barokkirakennelma 1800-luvulta, jossa on upea kellotorni.

Komiza

Toinen länsirannikolla sijaitseva turistinähtävyys on Komizan viehättävä kalastajakylä. Vuonna 2017 Mamma Mia 2:n kuvausryhmä uudelleenmuokkasi paikallisen sataman kreikkalaiseksi Kalokairin lomakohteeksi kuvatakseen elokuvan tanssikohtauksia.

Komizan tärkein turistinähtävyys on venetsialainen linnoitus ja torni nimeltään Kastel. Venetsian viranomaiset rakensivat sen pelastaakseen kaupungin mahdollisilta turkkilaisilta ja merirosvojen hyökkäyksiltä. Linnoituksessa on myös kalastusmuseo. Kaukaisuudessa voit nähdä Bisevon pienen saaren.

Ikimuistoinen reissu Kroatian purjehduskaudet Komiza

Muut näkemisen arvoiset kohteet

Mikäli aikataulusi antaa myöten, niin sinun kannattaa tutustua upeaan Stiniva-rantaan ja häikäisevään Siniseen luolaan Bisevon saarella. Stinivan lahti sijaitsee Vis-saaren eteläosassa ja on lähestyttävissä vain kapean väylän kautta mereltä päin. Rannalle johtavaa tietä ei ole, joten se onkin onnistunut säilyttämään luonnollisen kauneutensa.

Viereisellä Bisevon saarella on sarja luolia, joissa värähtelee sininen valo, kiitos auringonvalon säteiden, jotka heijastuvat luoliin merenpohjan valkoisesta hiekasta. BLUE CAVE

Pyöräily on Visillä suosittu tapa tutkia esimerkiksi Jugoslavian armeijan rakentamaa tunneliverkostoa. Köysilaskeutuminen ja sukellus ovat myös suosittuja tapoja löytää saaren salaisuuksia. Voit sukeltaa vaikkapa toisen maailmansodan pommittaja Boeing B-17 -hylylle.

Vis-saaren paikallinen keittiö

Kalastus on saaren tärkein teollisuudenala. Kala, erityisesti skarpina, lohikäärmepäinen punainen kala höystettynä herkullisella mustekalasalaatilla on aina takuuvarma valintasi. Juusto ja ilmakuivattu kinkku ovat myös erinomainen valinta ravintoloissa.

restaurant Pojoda Vis

Visin kaupungista löytyy kunnollisia ravintoloita Kut-nimisestä kaupunginosasta sataman itäpuolelta. Nauti paikallisesta aperitiivista pääkadun monissa kahviloissa. Älä missaa paikallista vermuttia tai herkullista makeaa Prosek-viiniä, joka kypsytetään hautaamalla pullot hiekkaan. Asiakkaat suosittelevat näitä kahta ravintolaa:

Taverna Vatrica

Jos olet valmis kokeilemaan vaatimatonta, mutta herkullista ateriaa, Konoba Vatrica valmistaa seurueellesi tilauksesta paikallisen rosvopaistin nimeltään eka. Peka-aterissa voidaan käyttää pääraaka-aineena mustekalaa, lammasta tai kanaa. Voimme lämpimästi suositella.

Ravintola Pojoda

Pojodaa pidetään laajalti saaren parhaana ravintolana ja hinnat ovat kohtuulliset. Ruoka on valmistettu mestarillisesti. Nauti dalmatialaisen keittiön parhaita vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi katkarapu- ja ohrarisottoa tai linssimustekalapataa (Brodet).

Vis-saarella sijaitsevat rannat

Ikimuistoinen reissu Kroatian purjehduskaudet Stivina beach

Stiniva

”Euroopan paras ranta” -palkinnon voittaja Stiniva sijaitsee Mala Travnan -lahden länsipuolella. Vaikka se ei ole helpoin ranta päästä, se on ehdottomasti vaivan arvoista, kun pääset sinne. Stivina on pieni pikkukiviranta, jota reunustaa jyrkät kalliot kummallakin puolella. Siellä on myös pieni kahvila.

Srebrna

Toinen upea ranta on Srebrna. Sen nimi on peräisin suurista, litteistä, paljaista kivistä, jotka tarkoittavat kroatiaksi ”hopeaa”. Srebrnan rannan lahti, joka sijaitsee pienessä Rukavacin turistikaupungissa saaren kaakkoispuolella on avoinna tuulelle ja aalloille. Täältä et valitettavasti löydä vesiurheilumahdollisuuksia tai ravintoloita.

Stoncica maakunta

Lähellä majakkaa saaren pohjoisosassa sijaitseva Stoncica on hiekkaranta, jossa on hiekkapohjat ja upeat riutat. Tämän rannan vesi on matalaa vielä 30 metrin päässä rannasta, mikä tekee Stoncicasta täydellisen rantakohteen perheille ja lapsille.

Picture of Jukka Nikkilä
Jukka Nikkilä

Purjehdus on aina ollut tärkeä asia elämässäni. Sen myötä olen päässyt tutustumaan myös Kroatian upeisiin purjehduskohteisiin. Ensimmäinen ikimuistoinen reissuni Kroatiaan toteutui v.2004 ja olen siitä lähtien purjehtinut Kroatian vesillä joka vuosi.

Kesän 2024 parhaat reissut varataan nyt!

Varaa nyt kauttamme elämäsi ikimuistoisin purjehdusloma. Hyödynnä early-bird alennus 5-10% !

Lisää pullopostia Kroatiasta

YHTEYSTIEDOT

Kerro meille toiveistasi!

Ikimuistoinen Reissu

Jukka Nikkilä

Muistopäällikkö

Mob: +358 40 5208080

E-mail: jukka@ikimuistoinen.fi